top of page

Yoga'nın Birinci Basamağı: "Yama"lar

Yoga'nın 8 basamaklı bir yol olduğundan ve bu basamakların ne olduğundan özet bir şekilde daha önce bahsetmiştim. Bu yazıda yoganın ilk basamağı olan "Yama"lardan ve modern dünyada Yamaları hayatımıza nasıl adapte edebileceğimizden bahsedeceğim.


Yamalar toplumu düzenleyen etik kurallar anlamına geliyor. Evrendeki bütün canlılar ile olan ilişkimizi düzenliyor bu kurallar. "Her gün pratik" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Aslında buradaki pratik fiziksel pratikten ziyade "yama"lara (ve takip eden diğer basamağa - "niyama"lara -) her gün her an uymak demek oluyor. Yoga yolunda her gün amuda kalkmak zorunda değilsiniz ama her an Yama'lara uygun yaşamalısınız. Peki milattan önce yazıya geçen bu yamaları modern dünyada nasıl hayatımıza ve pratiğimize entegre edebiliriz? Bu soruya da kendimce uyguladığım örnekler paylaşacağım.


1) Ahimsa: Zarar vermemek anlamına gelir. Hem kendine zarar vermemek hem de evrende var olan her canlıya/maddeye zarar vermemek.


Ahimsa'yı matta pratik etmek için öneriler: Belirli bir pozu "başarmak" için kendinize acı vermeyin, negatif düşüncelerden sıyrılın, bir pozu yapamazsanız kendinizi hırpalamayın.


Ahimsa'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: İç sesinizi yumuşatın. Başkalarına karşı negatif, gergin düşünceleriniz varsa farkında olun ve durdurun. Tepki vermeden önce düşünün. Biri size sert bir mesaj gönderdiğinde, hoşunuza gitmeyen bir tavır sergilediğinde agresifçe yaklaşmak yerine ortamı yumuşatmayı, sevgi ve kibarlıkla yaklaşmayı tercih edin. Yediğiniz yemeğin nereden geldiğinin farkında olun. Vegan veya vejeteryan olamıyorsanız da et tüketiminizi azaltın, serbest gezen tavuk yumurtası yemeyi tercih edin. Size zarar veren davranışlarınızı/durumları belirleyin. Eğer bu işiniz, kredi borcunuz gibi bırakamayacağınız bir durum ise dinlendirici aktivitelere daha fazla zaman ayırın. Eğer bırakabileceğiniz bir durum ise kendinize acı vermeyi sürdürmeyin ve bırakın. Doğayı koruyun. Sigara kullanıp kendinize zarar vermeyin.


2) Satya: Dürüstlük anlamına gelir. Sadece yalan söylemek ile sınırlı değil aynı zamanda düşünce ve davranışlarınızın uyum içinde olması anlamına da gelir. Herkesin hayatta kendi "doğru"ları olduğunu kabul etmek ve anlayış göstermek anlamına gelir.


Satya'yı matta pratik etmek için öneriler: Bedenin söylediği doğruları göz ardı etmeyin. Canınız acıyorsa pozdan uzaklaşın, bedeniniz yorgunsa dinlenin. Gerçekleri olduğu haliyle görün, eleştirel düşünce kalıplarınızı bırakın. "Bu pozu hiçbir zaman yapamayacağım"dan ziyade gerçeğin sadece biraz daha pratiğe ihtiyacınız olduğunu fark edin. Zihninizin oyunlarına kanmayın.


Satya'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Konuşmadan önce düşünün: "Bu dediğim doğru mu?" Gerçekten olduğunuz kişi gibi mi yaşıyorsunuz yoksa başka insanların beklentilerine göre mi yaşıyorsunuz fark edin. Eğer kendi gerçekliğinize göre yaşamıyorsanız engel olan ne varsa uzaklaşmak için çabalayın. Başkalarının doğrularını anlayış ile karşılayın.


3) Asteya: Çalmamak anlamına gelir. Sadece maddesel varlıklar değil, kendinden, başkalarından, doğadan ve gelecek nesillerden çalmamak anlamına da gelir.


Asteya'yı matta pratik etmek için öneriler: Derse zamanında gidin. Geç kaldığınızda hem kendinize ayırdığınız zamandan çalıyorsunuz hem de başkalarının dikkatini dağıtarak pratiklerine verdikleri dikkatten çalıyorsunuz. Kendinizi başkaları ile kıyaslayarak pratik deneyiminizden, emeğinizden ve potansiyelinizden çalmayın.


Asteya'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: İhtiyacınız olandan fazlasını tüketmeyin (kıyafet, yemek, kırtasiye vs.) Yeteneğinizi küçümsemeyin ve emeğinizden çalmayın. İş hayatında hak ettiğinizden daha az bir teklif gelirse buna razı olmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Kaynak belirtmeniz gerektiği zaman belirtin. Bir sunumda destek aldığınız kaynaklardan, iş arkadaşlarınızdan mutlaka bahsedin. Doğayı bulduğunuzdan daha iyi bırakmak için çabalayın. Kendinizin ve başkalarının zamanından çalmayın (Sevmediğiniz bir insanı hayatınızda tutarak oyalamayın, kısa bir maili uzun uzun yazarak insanların zamanından çalmayın, etkinlikliklere zamanında gidin)


4) Brahmaçarya: Arzuların ve enerjinin kontrolü anlamına gelir. Enerjiyi doğru bir şekilde kullanmak ve doğru kaynaklara yönlendirmeyi gerektirir.


Brahmaçarya'yı matta pratik etmek için öneriler: Pratik sırasında dinlenmeniz gereken yerlerde çocuk pozunda dinlenmekten kaçınmayın. Vücudunuz yorgun hissediyorsa yoga pratiğini modifiye edin. Zaman zaman zorlu pratikler yerine restoratif pratikler tercih ederek bedeni dinlendirin, enerjiyi dengeleyin.


Brahmaçarya'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Bir şeyi yapmak istemiyorsanız "hayır" demekten çekinmeyin. Hayatınızda enerjinizi emen durumların/kişilerin farkına varın. Bu durumlar ile aranıza mesafe koymaya çalışın. Günlük rutinlerinizi gözlemleyin. Kendinizi çok yorgun hissetmenize sebep olan rutinleriniz var ise değiştirmek için ne yapabilirsiniz düşünün. Zihninizi kontrol etmeye çalışın. Düşünceden düşünceye atlayıp sizi yormasına izin vermeyin.


5) Aparigraha: Aç gözlü olmamak/tutunmamak anlamına gelir. Artık size hizmet etmeyen materyalleri, düşünceleri ve bireyleri bırakmayı gerektirir. Sürekli tüketmemeyi gerektirir.


Aparigraha'yı matta pratik etmek için öneriler: Belirli bir poza ulaşma beklentisi ile pratik yapmayı bırakın. Sadece yoga'nın tadını çıkarmak, yoga sevgisini yaşamak için mata çıkın. Beklentilerle pratik yapmak yerine keyifle ve sevgi ile pratik yapmak pratiğinizi de dönüştürecek. Dün yapabildiğiniz bir pozu bugün yapamazsanız egoya yenik düşmeyin. Pozlara tutunmayın.


Aparigraha'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Bazı insanlar/konular artık size hizmet etmiyorsa tutunmayın, eyleme geçin ve bırakın. Minimal eşya kullanmaya çalışın. Okuduğunuz kitaplara, giydiğiniz eski kıyafetlere, çocukluk oyuncaklarınıza, 5 sene önceki konser biletlerine tutunmayın. Yaşam alanınızda kendinize alan açın.


Felsefi detaylarda çok da fazla kaybolmadan en sade haliyle ve en "modern dünya" versiyonuyla "Yama"lar bu şekilde. Uygulaması zor olmayan ve evren ile ilişkimizi güçlendirecek 5 etik kural içeriyor bu basamak.


Dilerim okurken keyif almışsınızdır. Sorularınız için benimle @selin.yoga Instagram hesabımdan iletişime geçebilirsiniz.


Bu yazıda Alo Yoga Blog sayfasını ve Yogakioo Eğitmenlik Eğitimi kitaplarını kaynak olarak kullandım.



18193803265190518.jpg

Merhaba!

Ben Selin. 25 yaşındayım. Kurumsal hayat yolculuÄŸuma devam ederken bir yandan da hobimi mesleÄŸime dönüÅŸtürmeye karar verdim ve Yoga EÄŸitmenliÄŸi yapıyorum. Bilgilerimi hem Instagram hem de Zoom'da online dersler üzerinden sizlere aktarıyorum.

Mail bültenine abone ol!

Abone olduÄŸun için teÅŸekkürler

bottom of page